chronische bronchitis en longemfyseem

COPD is een longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd en is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Leest u hieronder meer over deze longziekten.

Chronische bronchitis

Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën blijvend ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger. Als een ziekte blijvend is, noemen we dat chronisch.

Indien u chronische bronchitis heeft, zijn uw bronchiën continue geïrriteerd. Daardoor produceren de slijmvliezen meer slijm dan normaal. Hierdoor bent u benauwd en hoest u. Met het hoesten kan slijm mee komen. De ontstekingen maken het slijmvlies dikker. Dit maakt de doorstroming van lucht moeilijker. Hierdoor ademt u moeilijker.

Vaak worden uw klachten in de loop van de jaren erger. Het zijn vervelende klachten, die soms een angstig gevoel kunnen geven. In periodes dat u meer last heeft, voelt u misschien boosheid, of bent u somber. U bent hierin niet de enige: veel mensen met chronische bronchitis zullen dit herkennen. Ervaringen uitwisselen met andere mensen met chronische bronchitis kan helpen.

Wat is de oorzaak van chronische bronchitis?

Chronische bronchitis heeft verschillende oorzaken, maar meestal komt het door roken. U kunt het ook krijgen als u meerdere keren achter elkaar acute bronchitis heeft gehad. Heel soms is een zeldzame longziekte de oorzaak. Een voorbeeld hiervan is de longziekte alpha-1.

Wat is acute bronchitis?

Behalve chronische bronchitis is er ook acute bronchitis. Acuut betekent plotseling. Acute bronchitis is meestal binnen twee weken weer over en wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Bijvoorbeeld bij verkoudheid of griep. Veel mensen hebben als kind wel eens bronchitis gehad. Het is over het algemeen niet gevaarlijk. Acute bronchitis valt niet onder COPD.

Longemfyseem

Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

Hoe ontstaat longemfyseem?

Longemfyseem wordt ook wel emfyseem genoemd. Het is een chronische ziekte. Dat betekent dat het niet over gaat. Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes stuk. De wanden van de longblaasjes raken zo beschadigd dat ze niet meer goed werken. De longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide, ons ‘uitlaatgas’. Bij ernstig longemfyseem raken sommige longblaasjes met elkaar vergroeid. Longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen. Zonder longblaasjes is het moeilijker om zuurstof op te nemen.

Welke klachten ervaart u bij longemfyseem?

Door uw longemfyseem bent u misschien benauwd of hapt u naar lucht. Dat geeft een angstig gevoel. Uitademen gaat moeilijk en de ademhaling is vaak sneller. Een piepende ademhaling en veel hoesten zijn bekende symptomen. Omdat er te weinig zuurstof in het bloed komt, bent u vaak erg moe. Probeer uw energie over de dag te verdelen en vermijdt activiteiten die u snel vermoeien zoveel mogelijk.

De oorzaak van longemfyseem

Roken is de meest bekende oorzaak van longemfyseem. De stoffen in tabak tasten de longblaasjes blijvend aan. Als u blijft roken, wordt de ziekte sneller erger. Soms zijn chemische dampen de oorzaak van emfyseem. Vaak gebeurt dat door bepaald werk. Bijvoorbeeld in de bouw, als u heeft gewerkt met verf of asbest. dit noemen we beroeps-COPD. In enkele gevallen is een erfelijke afwijking de oorzaak van longemfyseem. Zoals bij de longziekte alpha-1. Longemfyseem is helaas niet te genezen.

Doe mee aan het nationale COPD (long) onderzoek

Vroegtijdige opsporing van COPD

Start hier uw onderzoek

Lees ook gezondheidsthema’s

2021-07-20T17:06:10+02:00

Geef een reactie

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Ga naar de bovenkant