De oorzaken van COPD2020-12-08T20:20:19+01:00

Oorzaken van COPD

De oorzaken van COPD

Bij COPD zijn de longen chronisch ontstoken. Chronisch betekent dat het blijvend is. Meestal is roken de oorzaak van COPD. Maar het kan ook komen door een erfelijke ziekte of moeilijk te behandelen astma.

De meeste mensen krijgen pas na hun veertigste COPD. Meestal is roken de oorzaak. Roken of meeroken beschadigt de longen ernstig. Daardoor kunnen longziekten zich gemakkelijker ontwikkelen.

Welke oorzaken zijn er nog meer?

Ongeveer één op de vijf mensen met COPD heeft nooit gerookt. Bij hen heeft COPD een andere oorzaak, zoals:

  • astma, longontsteking en andere longziekten
  • erfelijke ziekten
  • schadelijke stoffen, zoals houtstof, lijm en verfdampen
  • luchtvervuiling, bijvoorbeeld door fijnstof

Longziekten

Soms is een ziekte de oorzaak van COPD. Meestal gaat het dan om longziekten, waarbij de longen beschadigd raken. Bijvoorbeeld acute bronchitis.

Erfelijke ziekte

De erfelijke ziekte alpha-1 kan COPD veroorzaken. Alpha-1 is een aangeboren ziekte, waarbij het eiwit alpha-1 niet wordt aangemaakt of niet goed werkt. Dat eiwit is nodig om de longen te beschermen. Er zijn tussen de vijf- en tienduizend mensen in ons land die de ziekte hebben. De eerste symptomen van de ziekte worden vaak al rond het dertigste levensjaar zichtbaar, of zelfs eerder.

Astma en longontstekingen

Sommige mensen hebben zowel astma als COPD. Onvoldoende behandeld astma kan COPD veroorzaken. Dat geldt ook voor mensen die veel longontstekingen hebben gehad. In beide gevallen ontstaat schade aan de longen. De longen functioneren daardoor op een gegeven moment niet meer zoals het hoort.

Giftige stoffen & stofdeeltjes

Soms zijn giftige stofdeeltjes de oorzaak van COPD. Dit gebeurt vaak tijdens het werk, bijvoorbeeld bij langdurige blootstelling aan houtstof, uitlaatgassen, chemische stoffen en asbest.

Gestopt met roken, loop ik dan nog steeds een verhoogd risico?

Mensen die al een tijd gestopt zijn met roken, hebben nog steeds een verhoogd risico op COPD. Dit geldt ook voor mensen die jaren hebben meegerookt. Rookt u en heeft u COPD? Probeer zo snel mogelijk te stoppen met roken. Roken maakt de klachten alleen maar erger. Het versnelt het verloop van de ziekte. Stoppen met roken is moeilijk. Roken is zeer verslavend. Heeft u hier hulp bij nodig? Vraag uw huisarts om u door te verwijzen. Mensen die onder begeleiding stoppen hebben zeven keer meer kans op slagen.

Ontmoet lotgenoten

Een longziekte zoals COPD heeft grote invloed op uw leven. Vaak moet u uw leven aanpassen en soms kunt u niet alles meer. Goede informatie en ervaringen uitwisselen helpen u om te gaan met situaties en emoties waar u mee te maken krijgt.

Doe mee aan
het Nationaal COPD (long) kankeronderzoek

Vroegtijdige opsporing van COPD

Start hier kosteloos uw onderzoek


Lees ook

Bekijk alles
Ga naar de bovenkant