Hoe ontwikkeld COPD zich2020-12-08T20:28:01+01:00

Ontwikkeling van de ziekte COPD

Hoe ontwikkeld COPD zich?

Genezen van COPD kan helaas niet. Een gezonde manier van leven en de juiste behandeling kunnen invloed hebben op het verloop van de ziekte en hoe ernstig uw klachten zijn.

Hoe oud kan ik worden met COPD?

Hoe oud u kunt worden met COPD is moeilijk te zeggen.

COPD krijgt u meestal na uw veertigste jaar en vaak zelfs nog later. Het kan ook eerder ontstaan, maar dan heeft het meestal een erfelijke oorzaak. Genezen van COPD is helaas nog niet mogelijk. Hoe de ziekte zich ontwikkelt is voor iedereen verschillend.

Hoe ontwikkelt COPD zich?

Hoe COPD verloopt is afhankelijk van hoe ernstig uw klachten zijn. Sommige mensen hebben licht COPD, anderen hebben een ernstigere vorm. De ziekte ontwikkelt zich ook niet bij iedereen hetzelfde. Uw arts gebruikt vaak de term ziektelast om de ernst van uw COPD te beschrijven. U kijkt samen met uw arts naar de mate waarin u last heeft van COPD. Welke klachten heeft u en beperkt de ziekte uw leven? We noemen dit de kwaliteit van leven.

Heeft u lichte COPD?

Dan kunt u zonder ernstige klachten leven met uw ziekte. Uw longen werken nog voor meer dan de helft goed. Uw klachten worden meestal niet snel en plotseling erger. Vaak bent u bij lichte COPD onder controle bij uw huisarts. Zorg ervoor dat u gezond eet en voldoende beweegt.

En bij matige COPD?

Bij matig COPD is het nodig om uw manier van leven aan te passen. Bijvoorbeeld door gezond te eten en voldoende te bewegen. Bij matige COPD gaat u regelmatig op controle bij uw huisarts. Soms bezoekt u uw longarts. Vaak volgt u bij de fysiotherapeut een speciaal programma, dat u helpt om meer te bewegen.

Heeft u ernstige of zeer ernstige COPD?

Dan zijn de klachten vaak zo erg, dat u misschien extra zuurstof nodig heeft. U bent zo benauwd en moe, dat u in een rolstoel zit of veel op bed ligt.

In de laatste fase van COPD

In de laatste fase van COPD worden de klachten snel erger. We noemen dit de palliatieve fase. De arts probeert dan vooral de ziekte voor u draaglijk te maken. Er is aandacht voor levensvragen waar u misschien mee worstelt en dat kan zijn op bijvoorbeeld spiritueel of geestelijk gebied. In deze fase moet u regelmatig naar het ziekenhuis. U wordt intensief begeleid door een team onder leiding van uw longarts.

Doe mee aan
het Nationaal COPD (long) kankeronderzoek

Vroegtijdige opsporing van COPD

Start hier kosteloos uw onderzoek


Lees ook

Bekijk alles
Ga naar de bovenkant