Over COPD2020-12-08T20:07:46+01:00

Over COPD

Over COPD

COPD is een longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Het is een verzamelnaam voor de ziekten chronische bronchitis en longemfyseem.

Chronische bronchitis

Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.

Longemfyseem

Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

Welke klachten ervaart u bij COPD?

Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof. Dagelijkse activiteiten zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden kunnen daardoor lastiger zijn.

Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. U kunt het vergelijken met een tankwagen met een inhoud van ongeveer tienduizend liter zuurstof. Een gezonde volwassene heeft die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Is er sprake van COPD dan ademt u maar een halve tankwagen per dag in- en uit, dus ongeveer 5000 liter zuurstof.

De cijfers over COPD

In Nederland hebben ongeveer 600.000 mensen COPD. COPD komt op de zesde plaats van ziektes die de hoogste sterfte in ons land veroorzaken. De Wereld Gezondheid organisatie (WHO) voorspelt dat COPD in 2030 de derde doodsoorzaak zal zijn. COPD komt meestal pas voor op oudere leeftijd, en soms door een erfelijke ziekte eerder.

De diagnose COPD, en dan?

COPD gaat niet meer over. Dat kan veel emoties losmaken. Heeft uw arts u verteld dat u COPD heeft? Mogelijk bent u boos of angstig over de toekomst. Dat zijn hele normale reacties. Praat erover, bijvoorbeeld met uw arts of met andere mensen met COPD.

Heb ik een verhoogd risico?

Bij het Instituut voor Preventie & Gezondheid helpen wij mensen met het meten van de longfunctie. De werking van de longen is te meten met een longfunctietest. Hiermee wordt gemeten hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.

Dit onderzoek geeft u een goed inzicht op het vroegtijdig opsporen van risico’s. Het onderzoek wordt vergoed door uw basis zorgverzekering en gaat niet ten koste van uw eigen risico.

Doe mee aan
het Nationaal COPD (long) kankeronderzoek

Vroegtijdige opsporing van COPD

Start hier kosteloos uw onderzoek


Lees ook

Bekijk alles
Ga naar de bovenkant