De behandeling van COPD

De behandeling van COPD

COPD is een blijvende longziekte die niet te genezen is. Met de juiste behandeling en aanpassingen in uw leven is het verloop van de ziekte wel te beïnvloeden.

Welke behandeling voor jou het beste is, hangt onder meer af van de ernst van de aandoening. In stadium II van de ziekte (matige COPD) krijg je bijvoorbeeld een andere behandeling dan in stadium IV (zeer ernstig). Bovendien reageert ieder mens anders op medicijnen, dus ook daar houdt uw arts rekening mee.

Door wie wordt u behandeld?

Voor de behandeling van COPD is de deskundigheid van verschillende specialisten nodig. In dit team zitten de longarts, de longverpleegkundige, de fysiotherapeut, de diëtist en indien noodzakelijk de thoraxchirurg en de intensivist.

Dit team stelt samen met u een behandelplan of zorgplan op. Betrek ook de mensen om u heen bij uw zorgplan. Zij kunnen u helpen om met uw ziekte om te gaan.

Welke behandelmethoden bestaan er?

De behandeling die voor u het beste is, hangt onder meer af van de ernst van de aandoening. Uw behandeling kan bestaan uit:

  • Een behandeling met medicijnen. Bij COPD heeft u vaak last van benauwdheid en vervelende hoestbuien. De meeste COPD-patiënten krijgen daarom zogenaamde luchtwegverwijders. Dat zijn medicijnen die u inhaleert via een inhalatieapparaatje. Ze zorgen ervoor dat de vernauwing rond de luchtwegen tijdelijk vermindert. Daardoor verdwijnt uw kortademigheid.

Als u deze medicijnen niet inneemt, komen de klachten meteen weer terug. Daarom is het belangrijk om ze elke dag te gebruiken. Uw arts vertelt precies hoe vaak. Meestal is dat om de zes à twaalf uur, maar er zijn ook medicijnen die de klok rond werken.

Voor patiënten die ernstige klachten hebben, zijn luchtwegverwijders niet voldoende. Zij hebben ook ontstekingsremmers nodig, die de ontsteking in de luchtwegen te lijf gaan. Met een moeilijk woord heten zulke ontstekingsremmers corticosteroïden. U dient ze dagelijks in te nemen.

Mag ik stoppen met de medicijnen?

U kunt last krijgen van bijwerkingen. Of dat de medicijnen niet lijken te werken. Het spreekt misschien voor zich, maar stop dan nooit uit uzelf met de medicatie! Overleg altijd met uw arts. Hij/zij kan namelijk andere medicijnen voorschrijven, die beter bij u passen. Ook als u extra uitleg wilt over bijvoorbeeld het inhalatieapparaatje kunt u bij uw arts of bij de apotheker terecht.

  • Longrevalidatie, onder longrevalidatie vallen eigenlijk allerlei soorten therapieën die erop gericht zijn om u zo fit mogelijk te houden, ondanks uw beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen, conditietraining en fysiotherapie. U krijgt er een betere uithoudingsvermogen door, waardoor u minder last hebt van kortademigheid.

Patiëntenvoorlichting en gesprekken met een psycholoog vallen ook onder de noemer longrevalidatie. Het betekent dat u uitleg krijgt over de oorzaken en gevolgen van COPD en hoe u er het beste mee kunt omgaan. Praktisch én emotioneel gezien.

  • Zuurstoftherapie, mensen met een ernstige vorm van COPD kunnen zuurstoftherapie nodig hebben. Die extra zuurstof krijgen ze via een neusbrilletje en komt onder meer terecht bij de hersenen, spieren en organen. Zo hoeven het hart en de longen wat minder hard te werken. Een arts bekijkt hoeveel zuurstof er nodig is en voor hoe lang.

 

  • Een operatie, sinds een paar jaar is het tevens mogelijk om een operatie uit te voeren. De operatie houdt in dat beschadigd longweefsel wordt weggehaald, zodat er extra ruimte in de borstkas ontstaat. Daardoor kan het overblijvende longweefsel beter werken.

Heel af en toe wordt er ook wel een longtransplantatie uitgevoerd bij COPD-patiënten in het vierde stadium van COPD. Maar de risico’s zijn groot en alleen zorgvuldig geselecteerde patiënten met een ernstige vorm van COPD komen in aanmerking voor een operatie.

  • Homeopathie en acupunctuur. Heeft u behoefte aan meer dan alleen de medische zorg van uw arts? Er zijn verschillende alternatieve behandelingen. Denk aan homeopathie of acupunctuur. Overleg altijd eerst met uw arts voordat u begint met een alternatieve behandeling. Vertel uw arts ook eerlijk dat u alternatieve geneeswijzen probeert. Hij kan dan de verschillende behandelingen zo goed mogelijk op elkaar afstemmen.

 

  • Stoppen met roken. Bovenstaande behandelingen hebben het meeste nut en effect als u ook de oorzaak van de ziekte wegneemt. In 90 procent van de gevallen is dat roken. Stoppen met roken is dus ontzettend belangrijk. Daarmee voorkomt u dat uw longen verder achteruit gaan. Bovendien moet u uw levensstijl aanpassen. Dus ga meer bewegen en stop met roken. Hoe moeilijk het ook is, het is absoluut bewezen en de moeite waard!

Doe mee aan het nationale COPD (long) onderzoek

Vroegtijdige opsporing van COPD

Start hier uw onderzoek

Lees ook gezondheidsthema’s

2020-12-08T20:52:47+01:00

Geef een reactie

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Ga naar de bovenkant