De meest gestelde vragen over Corona en de vaccinatie

Vanaf wanneer starten de vaccinaties tegen het coronavirus? Is het verplicht? Hoe veilig is het vaccin?

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen en de antwoorden voor u op een rijtje gezet.

Ik heb al corona gehad; moet ik mij dan ook laten vaccineren?

De Gezondheidsraad adviseert nu om mensen die corona hebben gehad ook te vaccineren.

De overheid besluit hierover nadat coronavaccins zijn goedgekeurd door het Europese medicijnagentschap (EMA) en de Nederlandse medicijnautoriteit (CBG). De verwachting is dat dit aan het einde van deze maand (december) het geval zal zijn.

Is het coronavaccin wel veilig?

Voor coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Veiligheid, betrouwbaarheid en effectiviteit staan bovenaan. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) beoordeelt samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de veiligheid, kwaliteit en werkzaamheid van de verschillende coronavaccins. Ook nadat vaccins zijn goedgekeurd, worden ze in de gaten gehouden. Voor de COVID-19 vaccins is een Europees bewakingssysteem opgezet om de vaccinveiligheid te kunnen monitoren.

De ontwikkeling van een coronavaccin gaat sneller dan normaal. Dat komt door verschillende redenen:

  • de onderzoekers hebben al ervaring en kennis over andere (verkoudheid) virussen en vaccins;
  • Europese landen werken samen en delen informatie over een vaccin;
  • tijdens het onderzoek door farmaceutische bedrijven worden al resultaten gedeeld met de EMA (ook wel rolling reviews genoemd). Zij kijken dus eerder mee, wat tijdwinst oplevert.

Het vaccin zou 90% doeltreffend zijn, hoe meten ze dat?

Farmaciebedrijf Pfizer meldt positieve resultaten in de derde testfase van zijn vaccin tegen het coronavirus. Volgens het Amerikaanse bedrijf blijkt uit de eerste resultaten in die derde fase dat het vaccin in ruim 90 procent van de gevallen effectief is.

Aan het fase 3-onderzoek doen bijna 44.000 mensen mee en ongeveer 39.000 van hen hebben inmiddels twee doses van het vaccin ontvangen. Nadat 94 mensen covid-19 hadden ontwikkeld, is gekeken of die mensen het kandidaat-vaccin ontvingen of juist een placebo. Uit die analyse concludeert de farmaceut nu dat het vaccin 90 procent effectief is. Het onderzoek loopt nog door totdat 164 deelnemers covid-19 hebben ontwikkeld.

Het vaccin is erg snel geproduceerd, is het wel betrouwbaar?

Voor coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Veiligheid, betrouwbaarheid en effectiviteit staat bovenaan. Dat het nu sneller gaat heeft meerdere redenen. Wereldwijd wordt er een enorme inspanning gepleegd, wordt veel kennis en expertise ingezet en zijn er vele mogelijke vaccinoplossingen waaraan tegelijk gewerkt wordt. Ook voeren de onderzoekers binnen een project verschillende fasen van een onderzoek tegelijk uit in plaats van na elkaar. Dat scheelt tijd. Tot slot zijn het Europees Medicijn Agentschap en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen eerder begonnen de vaccins te beoordelen via een zogenaamde rolling review. Op deze manier kan de beoordeling sneller dan gebruikelijk. Een rolling review betekent dat de vaccinproducenten ook tussentijdse onderzoeksresultaten delen met de medicijnautoriteiten, die dan worden beoordeeld. Dit levert tijdwinst op, zonder dat er delen van het onderzoek worden overgeslagen. Aan de veiligheid van vaccins tegen het coronavirus worden absoluut geen concessies gedaan.

Als je besmet raakt, zelfs mét een vaccin, krijg je dan de ziekte veel harder?

Met een goed vaccin maak je toch enigszins antistoffen aan en die kunnen er op z’n minst voor zorgen dat je de ziekte veel minder ernstig doormaakt.

Waarom vaccineren we niet alleen de ouderen en kwetsbare mensen, dan hoeven de gezonde mensen toch geen vaccin?

Niet alleen ouderen kunnen (ernstig) ziek worden door COVID-19. Het is daarom van groot belang dat iedereen zich laat vaccineren. Alleen zo kunt u uzelf, uw dierbaren en uw omgeving beschermen tegen de gevolgen van het virus.

Is een vaccinatie tegen het coronavirus verplicht?

Vaccinatie tegen het coronavirus wordt niet verplicht.

De overheid zorgt voor informatie over een vaccin en de vaccinatie. En over wat het effect op de samenleving kan zijn als veel mensen zich wel laten vaccineren. Of juist niet. U kunt daarna uw eigen keuze maken om een vaccinatie tegen het coronavirus te halen.

Is er een kans op bijwerkingen?

Er is een kans op bijwerkingen na vaccinatie, ook als een vaccin is goedgekeurd. Bijwerkingen zijn nooit helemaal uit te sluiten. Dit geldt voor alle vaccins en medicijnen, dus ook voor een coronavaccin.

Bijwerkingencentrum Lareb verzamelt meldingen van mogelijke bijwerkingen. Deze worden beoordeeld door de Nederlandse medicijnautoriteit (CBG). Daarnaast wordt een grote kennisbank (ACCESS) de werkzaamheid en veiligheid in Europa bijgehouden.

Komen er genoeg vaccins voor iedereen in Nederland?

Het streven is dat uiteindelijk iedereen die daarvoor in aanmerking komt een vaccin kan krijgen. Op dit moment zijn er contracten gesloten met 6 producenten, waarbij nog niet duidelijk is welke vaccins uiteindelijk toegelaten zullen worden tot de markt.

Vanwege de beperkte beschikbaarheid per vaccin – zeker in het begin – is er een prioritering. Het kabinet heeft de Gezondheidsraad geadviseerd over wie het eerste een vaccinatie zou kunnen krijgen. Dit is de basis voor de vaccinatiestrategie.

Wie krijgt als eerste een vaccinatie als er een vaccin is?

De groepen mensen die in de eerste vaccinatie fase als eerste worden gevaccineerd zijn:

  • Zorgmedewerkers van verpleeghuizen;
  • Zorgmedewerkers uit de gehandicaptenzorg;
  • Zorgmedewerkers thuiszorg;
  • Bewoners verpleeghuizen en kleinschalige locaties;
  • Mensen met een verstandelijke beperking in een instelling.

Hoe lang duurt het voordat iedereen gevaccineerd is?

Hoe lang het duurt voordat iedereen een vaccinatie heeft gekregen hangt van meerdere dingen af. Eerst moeten coronavaccins worden goedgekeurd en toegelaten in Europa. Dan is de vraag hoeveel vaccins geleverd kunnen worden en of zij voor alle doelgroepen geschikt zijn. Hoeveel mensen zich willen laten vaccineren speelt ook mee.

Laat u onderzoeken op de gevolgen van Corona

Breng in beeld waar uw klachten vandaan komen?

Start hier uw onderzoek

Lees ook gezondheidsthema’s

2021-07-20T17:07:49+02:00

Geef een reactie

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Ga naar de bovenkant