Diabetes sneltest


Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Start uw onderzoek

Diabetes Sneltest

‘Diabetes is een ziekte waar veel behandelingen voor zijn.’

Klachten

De symptomen die hierbij kunnen optreden zijn: veel plassen, meer dorst, gewichtsverlies, vermoeidheid. Op lange termijn kunnen er complicaties ontstaan in het oog, de nieren en de zenuwen. De schade aan de zenuwen kunnen voetproblemen ontstaan. Dit wordt de ‘diabetische voet’ genoemd. Onderstaand treft u een uitgebreide beschrijving van de effecten van diabetes 2.

Verder hebben mensen met diabetes een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Door bijvoorbeeld het cholesterol en de bloeddruk ook te behandelen wordt de kans hierop verkleind. Diabetes is een ziekte waar veel behandelingen voor zijn. Wij geven u graag advies!

Doe onderstaand de sneltest
de hart- en vattatest kan vroegtijdig problemen signaleren

Klachten

De symptomen die hierbij kunnen optreden zijn: veel plassen, meer dorst, gewichtsverlies, vermoeidheid. Op lange termijn kunnen er complicaties ontstaan in het oog, de nieren en de zenuwen. De schade aan de zenuwen kunnen voetproblemen ontstaan. Dit wordt de ‘diabetische voet’ genoemd.

Verder hebben mensen met diabetes een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Door bijvoorbeeld het cholesterol en de bloeddruk ook te behandelen wordt de kans hierop verkleind. Onderstaand treft u een uitgebreide beschrijving van de effecten van diabetes 2.

Diabetes is een ziekte waar veel behandelingen voor zijn. Wij geven u graag advies!

Doe onderstaand de sneltest
de hart- en vattatest kan vroegtijdig problemen signaleren

De voordelen van een diabetes sneltest

 • Geen doorverwijzing

 • Nauwkeurige meting

 • Eigen laboratorium

 • Geen wachttijden

 • Pijnloos

 • Beoordeeld door huisarts

Start de sneltest

“Het Instituut voor Preventie & Gezondheid is een samenwerkingsverband van artsen en specialisten.”

Start de sneltest

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door uw bloedglucosespiegel te meten door middel van een vingerprik. Dit wordt gedaan door een van onze doktersassistenten.

Soms wordt diabetes bij u vastgesteld door meting van de bloedglucosespiegels zonder dat u klachten heeft. Het met regelmaat laten onderzoeken is aan te raden.

Diabetes onderzoek

De glucosewaarde in het bloed wordt geregeld door het hormoon insuline dat in de alvleesklier wordt gemaakt. Diabetes ontstaat als er een tekort is aan insuline, als het lichaam minder gevoelig is voor insuline of een combinatie van beiden. Diabetes mellitus is een van de meest voorkomende ziektes in onze westerse wereld. In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen diabetes.

Ja, ik wil weten of ik risico loop
Bloedprikje

De diabetes sneltest bestaat uit 2 stappen.

U start met het invullen van het formulier. In geval van mogelijke indicaties nodigen wij u uit voor een vervolgonderzoek. De kosten van het onderzoek zijn € 27,50.

Meer over de gevolgen van diabetes type 2

Op de korte termijn:

 1. Overmatige urineproductie door lozing van afvalstoffen, met buitengewoon veel dorst en dus een verhoogde vochtinname tot gevolg.
 2. Door aantasting van de ooglens kunnen mensen met diabetes last krijgen van rode ogen en wazig of dubbel zien.
 3. Chronische vermoeidheid. Het lichaam moet namelijk extra hard werken om de benodigde energie te leveren.
 4. Algemene zwakte en geheel gevoel van malaise, vaak gepaard met infecties die vaak terugkomen en wondjes die slecht helen. Deze worden door de overmatige suiker in de hand gewerkt: bacteriën zijn dol op suikers.
 5. Ineens en onverklaarbaar gewichtsverlies. Omdat het lichaam geen energie uit suikers kan halen gaat het vetten afbreken.
Ja, ik wil weten of ik risico loop

Op de lange termijn:

 1. Orgaanschade: onoplosbare glucose leidt tot schadelijke ‘versuikeringsproducten’. Chemische processen die hierdoor in gang worden gezet veroorzaken schade aan allerlei organen.
 2. Vernauwing van grote (slag)aderen: diabetes zorgt ervoor dat vetten makkelijker bleven plakken aan de wanden van uw bloedvaten, waardoor deze vernauwen. Er kan minder bloed en dus ook minder zuurstof naar de organen worden vervoerd. Vaten naar de hartspier worden kleiner, en de kans op een hartinfarct groter. Wanneer de slagaders naar hoof en hersenen kleiner worden kan dit leiden tot beroertes. Vernauwing van aderen in de benen kan leiden tot trombose.
 3. Ook kleine bloed- en haarvaatjes vernauwen. Op het netvlies kan dit leiden tot slechtziendheid en in zeer ernstige gevallen zelfs tot blindheid. Ook bij de nieren zorgt het voor serieuze complicaties: in het ergste geval is op termijn dialyse of zelfs transplantatie nodig.
 4. Diabetes kan het zenuwstelsel en de zenuwen aantasten (we noemen dit ook wel neuropathie). Neuropathie kan zorgen voor pijn, tintelingen, gevoelloosheid, veel zweten, impotentie, maag- en darmklachten, minder gevoel of spierkracht in de benen en problemen met het evenwichtsorgaan.
 5. Verstijving van bindweefsel kan zorgen voor stijve gewrichten. Men heeft vooral veel last van de handen.
Ja, ik wil weten of ik risico loop