Preventieve Gezondheidsadviezen voor Corona

11 preventieve gezondheidsadviezen voor u op een rijtje

 1. Zorg voor een structuur in de dagindeling
  Probeer zoveel mogelijk de normale dagindeling aan te houden. Dit doet u door op dezelfde tijden op te staan, naar bed te gaan en te eten als voor de coronacrisis. Plan ook per dag verschillende activiteiten om sleur te voorkomen.
 2. Zorg voor voldoende ontspanning
  Doe minimaal één uur per dag iets voor uzelf waar u energie van krijgt. Blijf ook lichtpuntjes zien: schrijf iedere dag drie positieve dingen op die u heeft meegemaakt, heeft gedaan of heeft gezien.
 3. Voorkom veel stilzitten
  Werkt u (vooral) thuis? Wissel dan uw werk af met voldoende pauzes. Neem bijvoorbeeld pauze door een korte beweegactiviteit of wandeling. Bewegen heeft een positief effect op de concentratie.
 4. Probeer voldoende te slapen
  Maak geen gebruik van beeldschermen (tv, computer, tablet of telefoon) vlak voor het slapen gaan. Als u merkt dat u gestresst raakt door nieuws over het coronavirus, zoek het dan niet op door bijvoorbeeld tv te kijken op uw slaapkamer. Als u voldoende slaapt, kunt u stress veel beter aan.
 5. Laat los waar u geen invloed op heeft
  Weet dat onzekerheid bij het leven hoort en probeer hier mee om te gaan. Wat u kan helpen, is om deze crisis te zien als een uitdaging om sterker te worden. Vraag om hulp als u merkt dat dit nodig is.
 6. Zoek hulp bij negatieve gevoelens
  Praat met iemand over uw situatie en gevoelens. Dit kan een moeilijke stap zijn en het ontmoeten van mensen is door het coronavirus nu lastiger. Toch helpt het om uw emoties met anderen te delen. Zoek mensen online op of maak een afspraak met een hulpverlener of huisarts.
 7. Beweeg 2,5 uur per week matig intensief
  Beweeg matig intensief waarbij uw ademhaling omhoog gaat, maar u nog wel kunt praten. Wandel bijvoorbeeld 20 minuten per dag, laat de hond uit of ga fietsen.
 8. Draag bij aan een goede gezondheid door gezond te eten
  Eet gevarieerd uit alle vakken van de Schijf van Vijf. En wissel ongezonde tussendoortjes om voor iets gezonds. Door gezond te eten ondersteunt u de weerstand, vermindert u het risico op ziekten, en blijft uw gewicht beter in balans.
 9. Zet gezond eten zoals fruit en groente in het zicht en snoep en snacks juist uit het zicht
  U pakt sneller eten dat u ziet of dat voor u ligt. Zet daarom gezond eten in het zicht en ongezond eten uit het zicht. Ook als u meer moeite moet doen om eten te pakken, eet u het minder snel. Berg het bijvoorbeeld op in een kastje.
 10. Beperk roken, of probeer te stoppen met roken
  Besef dat rokers doorgaans meer risico lopen op luchtweginfecties dan niet-rokers. In het algemeen zijn rokers ook gevoeliger voor het coronavirus.
 11. Probeer in deze tijd minder alcohol te drinken, of drink helemaal niet
  Besef dat alcohol niet helpt tegen coronastress. Ook al kan het lijken dat een glas alcohol op korte termijn de stress even vermindert, op lange termijn zorgt alcoholgebruik voor een toename van stress en angstgevoelens. Teveel alcohol kan er ook toe leiden dat u de gedragsregels als 1,5 meter afstand niet meer goed naleeft.

Bepaal snel of u Corona heeft gehad

Nationale Covid (Corona) Immuuntest

Start hier uw onderzoek

Lees ook

2020-12-08T20:44:11+01:00

Geef een reactie

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Ga naar de bovenkant