Behandeling van prostaatkanker2020-11-20T14:17:34+01:00
Loading...

Behandeling van prostaatkanker

Als een man volgroeid is heeft de prostaat een gewicht van circa 15 tot 20 gram. De prostaat heeft de merkwaardige eigenschap dat hij gedurende het leven verder groeit. Deze groei van de prostaat wordt geregeld door hormonen.

Een vergrote prostaat kan op latere leeftijd (vanaf 40 tot 50 jaar) klachten veroorzaken. Ook kunnen mannen last krijgen van een prostaatontsteking of andere vormen van prostaatpijn. En veel mannen krijgen op enig moment een vorm van prostaatkanker, vaak zonder ernstige gevolgen, maar nog altijd een dodelijke ziekte voor zo’n 3.000 mannen in Nederland jaarlijks.

De behandeling van een prostaatontsteking

Prostaatontsteking (prostatitis) is een veelvoorkomende prostaatklacht, die zowel acuut als chronisch kan zijn. Bij een prostaatontsteking kunt u 1 of meer van deze klachten hebben:

  • koorts, koude rillingen
  • ziek gevoel of misselijkheid
  • pijn tussen anus (poepgat) en balzak
  • pijn bij het plassen
  • vaak plassen

Een prostaatontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Om die bacteriën te bestrijden zal uw huisarts of uroloog u een antibioticakuur voorschrijven en u adviseren veel te drinken (water, thee, melk).

De behandeling van een vergrote prostaat

Een vergrote prostaat is een goedaardige aandoening die ontstaat als de prostaat gaat groeien bij de ouder wordende man. Dit kan leiden tot veel en vaak plassen, of juist tot moeilijk plassen.

Het merendeel van de plasklachten wordt veroorzaakt door een goedaardige prostaatvergroting, soms in combinatie met een stoornis van de blaas.

De prostaat is een klier. Deze is zo groot als een walnoot en weegt 10 à 15 gram als de man volgroeid is. Bij de ouder wordende man wordt de prostaat groter, onder invloed van hormonale veranderingen. De prostaat groeit zowel naar buiten als naar binnen en sluit nauwer om de plasbuis, die dwars door de prostaat loopt, heen. Hierdoor kan de plasbuis in de verdrukking komen. Vanaf het vijftigste jaar kan de prostaat zo groot zijn dat er klachten ontstaan met plassen.

Als bij u een (goedaardige) vergroting van de prostaat is geconstateerd zal de uroloog u meestal adviseren om uw prostaat operatief te laten behandelen. Dit gebeurt met een TURP-operatie. Tijdens deze ingreep wordt via de plasbuis een deel van uw prostaat verwijderd.

De behandeling van prostaatkanker

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende kankeroorzaken bij de man. Jaarlijks wordt deze kanker in Nederland bij ongeveer 10.000 mannen vastgesteld. Veruit de meeste mannen zijn boven de 55 jaar.

Prostaatkanker is een kwaadaardig gezwel in de prostaat. De prostaat is een klier die aan de blaasuitgang rond de plasbuis ligt. Deze klier produceert zaadvloeistof bij een zaadlozing en zorgt voor de voedingselementen voor de zaadcellen.

Bij het ouder worden kunnen zowel goedaardige als kwaadaardige prostaatvergrotingen ontstaan. Alleen bij een kwaadaardige prostaatvergroting spreken we van prostaatkanker.

Een vroegtijdige diagnose van prostaatkanker is zeer belangrijk, zodat de tumor op de juiste wijze behandeld kan worden. Dat kan met bestraling of met een operatie.

Welke behandelingen kennen we?

Behandelingen voor prostaatkanker waarbij de kanker beperkt is tot de prostaat (lokale prostaatkanker) kunnen sterk variëren: van niets doen en ‘active surveillance’ tot een operatieve verwijdering of bestraling van de prostaat. Dit hangt af van het soort tumor en de mate waarin deze gevorderd is.

Omdat veel mannen een niet agressieve prostaatkanker hebben, is ‘niets doen’ de meest voorkomende behandeling. De ontwikkeling van een niet agressieve prostaatkanker is immers zeer langzaam en de meeste mannen hebben er ook geen last van. Zeker bij mannen bij wie op gevorderde leeftijd deze vorm van prostaatkanker wordt vastgesteld (boven de 70 jaar) is behandeling vaak niet nodig.

Voor bepaalde patiënten, bij wie de diagnose van een niet agressief beginnend prostaatcarcinoom wordt gesteld, hoeft er eigenlijk geen behandeling te volgen. Deze patiënten worden dan in een zogenaamd actief bewakingsprotocol (‘active surveillance’) opgenomen.

Bij een prostaatkanker waarvan is vastgesteld dat deze beperkt is tot de prostaat, dus niet is uitgezaaid, maar die wel moet worden behandeld, is een operatieve verwijdering van de prostaat (prostatectomie) de meest toegepaste behandeling.

Externe of interne bestraling

Een alternatief voor prostaatverwijdering is radiotherapie (bestraling). Dit kan op twee manieren: externe bestraling of interne bestraling (Brachytherapie).

In het geval van externe bestraling worden in aan aantal dagelijkse sessies (variërend van 5 tot 35) de prostaat van buitenaf (extern) bestraald. Radioactieve stralen doden op die wijze de kankercellen in de prostaat.

Brachytherapie is een inwendige behandeling waarbij radioactief materiaal wordt ingebracht in de prostaat, dat van daaruit de kankercellen bestraalt. Het nadeel van Brachytherapie is een kans op proctitis, een ontsteking van de endeldarm.

Doe mee aan
het Nationaal prostaatkankeronderzoek

Vroegtijdige opsporing van prostaatkanker

Start hier kosteloos uw onderzoek


Lees ook

Bekijk alles
Ga naar de bovenkant