Onderzoek naar prostaatkanker2020-11-20T14:14:43+01:00
Incorrect slider name. Please make sure to use a valid slider slug.

Onderzoek naar prostaatkanker

De prostaatwaarde is PSA, Prostaat Specifiek Antigeen. Dit eiwit wordt gevormd in het klierweefsel van de prostaat, zowel in een gezonde als in een zieke prostaat. Normaal is PSA bij mannen in geringe mate in het bloed aanwezig. Bij een goedaardige prostaatvergroting, prostaatontsteking en vooral bij prostaatkanker stijgt de PSA waarde.


PSA bloedtest

Met een PSA-bloedtest kan een arts de PSA-waarde vaststellen. Dit is nuttig voor het vroegtijdig opsporen van prostaatkanker. PSA wordt ook wel eens tumormarker genoemd. Maar de PSA-waarde kan ook stijgen door een prostaatontsteking of (goedaardige) prostaatvergroting.

De PSA-waarde is dus van belang bij het onderzoek naar prostaatkanker, maar geeft geenszins uitsluiting. Wel is bekend dat hoe hoger de PSA-waarde is, hoe aannemelijker het is dat er sprake is van prostaatkanker.

De PSA-waarde

De PSA-waarde is dus belangrijk voor onderzoek naar prostaatkanker en andere prostaatklachten. De PSA-waarde moet alleen wel heel doordacht worden gebruikt én worden ondersteund met aanvullende onderzoeken, om met precisie de juiste diagnose te kunnen stellen en om de juiste behandeling te kunnen adviseren.

Bij het interpreteren van de PSA-waarde wordt altijd rekening gehouden met de leeftijd van de patiënt. Oudere mannen hebben van nature een iets verhoogde PSA-waarde in het bloed.

Leeftijd PSA waarde lager dan

  1. 40 tot 55 jaar 1,5
  2. 55 tot 65 jaar 2,5
  3. 65 tot 75 jaar 4

Dertien procent van de mannen boven de 55 jaar heeft een PSA-waarde van vier of hoger. Een verhoogde PSA-waarde hoeft bij oudere mannen dus niet altijd te duiden op een ernstige afwijking zoals prostaatkanker, maar duidt soms ook op een ontsteking van de prostaat (prostatitis) of een goedaardige vergrote prostaat.

Een normale PSA-waarde

Een normale PSA-waarde bestaat niet echt. Een normale PSA-waarde is namelijk afhankelijk van de leeftijd en de grootte van de prostaat. Wel is bij een verhoogde PSA-waarde de kans op het hebben van prostaatkanker hoger. Het omgekeerde is ook waar, blijkt uit de PSA-bloedtest een lage PSA-waarde dan is de kans op prostaatkanker kleiner.

Doe mee aan
het Nationaal prostaatkankeronderzoek

Vroegtijdige opsporing van prostaatkanker

Start hier kosteloos uw onderzoek


Lees ook

Bekijk alles
Ga naar de bovenkant