Over prostaatkanker2020-11-20T14:12:11+01:00
Loading...

Over prostaatkanker

Bij prostaatkanker zien we drie stadia:

  • 1ste stadium: de tumor is nog gelokaliseerd in het prostaatkapsel
  • 2de stadium: de tumor groeit lokaal. De kankercellen zijn door het prostaatkapsel heen gegroeid, maar hebben zich nog niet verspreid. De eerste tekenen laten zich voelen.
  • 3de stadium: van de tumor in de prostaat hebben de kankercellen zich naar de lymfeklieren en botten uitgezaaid.

In het kort de werking van de prostaat

De prostaat is een klier van de mannelijke geslachtsorganen. Hij zit onder de blaas en voor het rectum en heeft normaal de grootte en vorm van een kastanje. Hij bestaat uit klierweefsel dat wordt omringd door een fibromusculaire laag (een combinatie van bindweefsel en spier).

De prostaat maakt een vloeistof aan (prostaatvloeistof) die samen met zaadcellen het sperma zal vormen. De ontwikkeling en de werking van de prostaat worden beïnvloed door de mannelijke hormonen (testosteron), die in de testikels (zaadballen) worden aangemaakt. Die hormonen regelen de groei van de prostaat en de vorming van de prostaatvloeistof.

Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker is een kwaadaardig gezwel in de prostaat. De medische term voor prostaatkanker is prostaatcarcinoom.

Op welke klachten dien ik alert te zijn?

Prostaatkanker gaat niet gepaard met specifieke symptomen of klachten. Meestal blijft de ziekte jarenlang volledig onopgemerkt.

Pas als de kanker een groot volume bereikt heeft, kunnen er problemen optreden door de samendrukking van de urinewegen. In dat geval kan hij deze symptomen opwekken:

  • de urinestraal is niet meer zo krachtig;
  • vaak moeten plassen, zelfs ’s nachts;
  • een pijnlijk of branderig gevoel tijdens het plassen;
  • troebele urine of urine met bloed in.

Doe mee aan
het Nationaal prostaatkankeronderzoek

Vroegtijdige opsporing van prostaatkanker

Start hier kosteloos uw onderzoek

De oorzaak van prostaatkanker

Over de precieze oorzaken van prostaatkanker tasten we nog steeds in het duister. Toch zijn er een aantal risicofactoren aan het licht gebracht.

De Leeftijd

Dit is de duidelijkst bepaalde risicofactor. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je prostaatkanker krijgt. Bij mannen boven de 80 stelt men zeer frequent prostaatkanker vast, maar dan groeien de kankercellen gewoonlijk zo langzaam dat ze geen enkel probleem veroorzaken.

Familiale voorgeschiedenis

Ook erfelijkheid wordt aangewezen als een van de mogelijke oorzaken van prostaatkanker. Mannen met een vader, broer en/of oom met prostaatkanker lopen namelijk een verhoogd risico.

Voeding

De relatieve zeldzaamheid van prostaatkanker in het Verre Oosten doet vermoeden dat er beschermende factoren in de voeding zitten. De vele gevallen van prostaatkanker in de westerse landen wijzen ook op de nadelige rol van onze voeding.

Start hier kosteloos uw onderzoek


Lees ook

Bekijk alles
Ga naar de bovenkant