Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Ieder jaar krijgen ongeveer 12.700 mannen in Nederland deze diagnose. Prostaatkanker komt vooral voor bij mannen boven de 60. Maar het kan ook op jongere leeftijd ontstaan, vanaf ongeveer 45 jaar.
De prostaat heeft een belangrijke functie, het is daarom van belang dat deze goed blijft functioneren. Een gezonde levensstijl en een gezond voedingspatroon kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde en goed functionerende prostaat en kunnen hiermee het risico op prostaatproblemen verminderen.
Voorkomen kun je prostaatklachten dus niet, er zijn echter voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan de conditie van je prostaat. En steeds meer onderzoeken wijzen ook uit dat er een relatie is tussen voeding en prostaatkanker.
Het belang van fruit
Zo is het van belang om veel fruit te eten die antioxidanten bevatten. Verschillende onderzoeken hebben een verband gevonden tussen het dagelijks eten van minstens twee stukken fruit en het verkleinen van de kans op prostaatkanker. Ook de fructose in fruit zou bijdrage aan een gezonde prostaat. Blauwe bessen, frambozen, aardbeien, bramen en pruimen zijn rijk aan antioxidanten. Ook in appels, peren, bananen en meloenen zitten antioxidanten, wel in veel mindere mate dan in het eerder genoemde fruit.
De waarde van Lycopeen
Ook in veel groenten zitten stoffen die beschermen tegen prostaatkanker. Vooral tomaten en broccoli zijn volgens onderzoekers erg gezond. De stof lycopeen, die tomaten hun rode kleur geeft, zou de groei van kankercellen kunnen remmen en ze zelfs kunnen vernietigen.
Lycopeen zit in verschillende soorten groenten en ook fruit, maar in tomaten is de concentratie het hoogst. Tomatensaus en andere tomatenproducten zijn waarschijnlijk nog effectiever dan rauwe tomaten, omdat er door het koken meer lycopeen vrijkomt. Ook in boerenkool, bloemkool, spruitjes en spinazie zitten veel stoffen die beschermend werken.
Bewegen is belangrijk
Niet alleen met je voeding kun je iets doen, ook regelmatig bewegen draagt bij aan het voorkomen van prostaatklachten. Uit onderzoek is gebleken dat mannen die vaak sporten 30 procent minder kans hebben op het krijgen van prostaatproblemen dan mannen die niet of zelden bewegen. Daarnaast is ook de kans op het krijgen van erectieproblemen kleiner.
Het effect van Selenium
Ook de stof seleen of selenium biedt bescherming tegen het ontstaan van prostaatkanker. Om voldoende selenium binnen te krijgen, hoef je geen supplementen te slikken. Selenium is in bijna alle voedingsmiddelen aanwezig. Het gehalte aan seleen in plantaardige producten hangt af van de hoeveelheid seleen in de bodem. Bronnen van selenium zijn: volkoren brood, eigeel, schaal- en schelpdieren, noten en zilvervliesrijst. De rijkste voedingsbron is vis. De maximale veilige dosis is 300 microgram per dag. In hogere dosis is selenium giftig. Het is bijna niet mogelijk om via de voeding teveel selenium binnen te krijgen.
De rol van Aziatische voeding
In landen als Japan en China komt veel minder prostaatkanker voor. Er is onderzoek gedaan naar Japanners die naar Amerika emigreerden. Bij de groep die traditioneel bleef eten kwam nauwelijks prostaatkanker voor en bij de groep die zich aanpaste aan de Amerikaanse manier van eten steeg het aantal prostaatkanker gevallen aanzienlijk. Hier blijkt uit dat niet alleen een bepaalde etniciteit de oorzaak is van de toename van kanker, maar dat voedsel een grote rol speelt. Aziaten eten minder rood vlees en verzadigde vetten en meer plantaardig voedsel, vezels en vis. Ook zijn er aanwijzingen dat sojaproducten als tempé en tofu die in landen als Japan en China veelvuldig worden gegeten een gunstig effect hebben op het voorkomen van prostaatkanker. Ze werken niet alleen cholesterol verlagend, maar bevatten ook de stof fyto-oestrogeen, een vrouwelijk geslachtshormoon, dat helpt om prostaatvergroting en prostaatkanker tegen te gaan.
Bronnen:
stichtingduos.nl
Geef een reactie