Vitamine D Sneltest

Vitamine D tekort: een onderschatte oorzaak van vermoeidheid

Start uw onderzoek

Vitamine D Sneltest

‘Vitamine D tekort: een onderschatte oorzaak van vermoeidheid’

90% van de bevolking heeft een tekort aan vitamine D. Een vitamine D-tekort wordt vaak ernstig onderschat: slechts 5% van de artsen laat bij hun patiënten een vitamine D bepaling doen. Vitamine D-tekort kan naast vermoeidheid nog tot veel meer klachten zoals een depressie leiden.

Bespreek een testmoment

Mensen die ziek zijn geweest worden niet getest. Hierdoor blijft de vraag of het een griep, verkoudheid of het Coronavirus is geweest? Ook worden veel mensen niet ziek van Corona, maar ervaren wel dat er iets niet klopt.

Mensen die Corona hebben gehad hebben antistoffen aangemaakt. Het meten van deze antistoffen tegen het virus geeft duidelijkheid of u het virus heeft doorgemaakt. Een Corona immuuntest toont dit aan.

De artsen van het Instituut voor Preventie & Gezondheid verzorgen deze tests en geven u in 12 minuten de uitslag.

Bespreek een testmoment

“Het Instituut voor Preventie & Gezondheid is een samenwerkingsverband van huisartsen en specialisten.”

Start de sneltest

De functie van vitamine D

Vitamine D wordt ook wel ‘zon vitamine’ genoemd, omdat het lichaam met hulp van zonlicht zelf vitamine D kan aanmaken. Vitamine D is nodig om calcium en fosfor uit voeding te halen, zodat het in het lichaam kan worden opgenomen. Als er te weinig vitamine D in het lichaam aanwezig is, kunnen er klachten ontstaan. Een tekort en klachten worden vaak pas na jaren zichtbaar.

Symptomen Vitamine D tekort

De bekendste klachten en verschijnselen van een Vitamine D tekort zijn: Problemen met tanden of botten (osteoporose; Rachitis en spierkrampen en spierzwakte. Voorbeelden van ziekten en risicofactoren die (mogelijk) met een vitamine D tekort te maken hebben: (Winter)depressie, Kanker, Hart- en vaatziekten (zoals hoge bloeddruk), Chronische vermoeidheid, Gewrichtspijnen, fibromyalgie, Migraine.

Houd je prostaat gezond
Ja, ik wil weten of ik risico loop

De preventieve werking van vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor je lichaam. Vitamine D is belangrijk bij de celgroei en celdeling, denk maar aan het immuunsysteem. Vitamine D kan veel ziekten voorkomen of klachten verminderen.

Oorzaak vitamine D tekort

In Nederland schijnt gemiddeld 5 maanden per jaar de zon krachtig genoeg om voldoende vitamine D aan te maken in je lichaam. Er is gemiddeld 7 maanden per jaar een te lage zonkracht. In die 7 maanden ‘winter’ (dit is dus bijvoorbeeld ook in de herfst het geval!) staat de zon relatief laag en is er weinig UVB straling; deze is nodig voor de aanmaak van vitamine D. Hierdoor kan een vitamine D-tekort kan ontstaan. Ook kunnen mensen een ziekte (obesitas, darmproblemen zoals bij Crohn of cystische fibrose) hebben, medicatie (als cholesterolverlagers) gebruiken, of weinig calcium via voeding binnenkrijgen waardoor vitamine D minder/niet kan wordt opgenomen.

Hoe weet u of u een vitamine D tekort hebt?

Bij het Instituut voor Preventie & Gezondheid kunt u middels een bloedonderzoek uw serum waarde van vitamine D3 laten meten. Een goede waarde ligt tussen de 80 – 250 nmol/l. Neem een tekort serieus en onderneem in overleg met de arts van het Instituut voor Preventie & Gezondheid actie.

Vraag de sneltest aan

Een vitamine D test kost € 27,50

Deze kosten worden mogelijk vergoed door uw zorgverzekering. Dit is per zorgverzekeraar verschillend. Door het invullen van het onderstaande formulier neemt de doktersassistente van het Instituut voor Preventie & Gezondheid direct contact met u op voor het maken van een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.