Wat is een longaanval bij COPD

Een longaanval is een heftige en vaak nare ervaring die mensen met COPD meestal wel kennen. Bij een longaanval worden uw klachten plotseling erger. Het is belangrijk dat u de signalen herkent én hier op reageert. Onderneem dus bij een aanval snel actie.

Welke klachten ervaar ik bij een aanval?

Een longaanval wordt door artsen exacerbatie genoemd. Uw klachten worden plotseling erger. De klachten zijn bij iedereen anders. U herkent een longaanval vaak aan:

 • Duidelijk meer hoesten dan normaal
 • Duidelijk meer en taaier slijm dan normaal
 • Duidelijk meer benauwdheid dan normaal

Bij ernstige COPD

Is uw COPD ernstig? Dan heeft u waarschijnlijk vaker last van longaanvallen. Door een longaanval is er een kans op schade aan uw longen die niet meer hersteld kan worden. Door op tijd actie te ondernemen, kunt u zorgen dat de aanval minder ernstig is. En opname in het ziekenhuis voorkomen.

Wat kunt u doen tijdens een longaanval?

 • Probeer kalm te blijven en raak niet in paniek.
 • Wees niet bang om hulp van uw arts in te roepen. U staat er niet alleen voor.
 • Gebruik uw longaanval actieplan en kijk wat u heeft afgesproken met uw arts.

Heeft u nog geen actieplan in huis? Bel uw huisarts of longarts en bespreek wat u moet doen. Het kan zijn dat uw medicijnen worden aangepast of dat u langs moet komen.

Uw klachten variëren

Uw klachten zijn niet altijd hetzelfde. Er zijn periodes dat u zich goed voelt en periodes waarin u meer last heeft. In een minder goede periode is het belangrijk dat u weet wat u zelf kunt doen. Bijvoorbeeld extra medicijnen nemen, of contact zoeken met uw arts of verpleegkundige. Met het longaanval actieplan herkent u tijdig schommelingen in uw klachten. Als u er op tijd bij bent, herstelt u vaak sneller. U kunt opname in het ziekenhuis voorkomen. Controleer regelmatig met uw arts of verpleegkundige of het actieplan nog bij u past.

Wat is een longaanval actieplan?

Het longaanval actieplan is uw persoonlijke actieplan dat u samen met uw arts invult. In het plan staat wat u kunt doen als uw klachten erger worden.

Hoe verklein ik de kans op een longaanval?

Een longaanval is een angstige ervaring. Gelukkig kunt u zelf een aantal dingen doen om de kans op een longaanval te verkleinen.

 • Bespreek met uw arts wat uw ‘normale’ situatie is. U herkent dan eerder dat uw klachten toenemen. Hierdoor kunt u sneller actie ondernemen. De afspraken met uw arts legt u vast in het longaanval actieplan, zodat u deze thuis kunt nalezen.
 • Houd goed in de gaten of uw klachten verergeren. Is dit langer dan twee dagen het geval? Neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige. Volg de afspraken in het longaanval actieplan, gebruik bijvoorbeeld noodmedicijnen.
 • Stop met roken. Stoppen met roken maakt de kans op een longaanval kleiner. Uw arts kan u helpen om te stoppen.
 • Beweeg voldoende. Bewegen is voor iedereen met COPD belangrijk. Het verbetert uw conditie. Uw klachten worden minder. Lees meer over bewegen met COPD.
 • Haal elk jaar de griepprik en eet en drink gezond. Probeer zo vaak mogelijk schone lucht op te zoeken.

Doe mee aan het nationale COPD (long) onderzoek

Vroegtijdige opsporing van COPD

Start hier uw onderzoek

Lees ook gezondheidsthema’s

2021-07-20T17:07:32+02:00

Geef een reactie

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Ga naar de bovenkant