Hoe kan ik mijn huid het beste tegen de zon beschermen?

De beste en meest logische manier om huidbeschadiging door de zon te voorkomen, is het mijden van sterk, direct zonlicht.

Uit de zon blijven dus. In Nederland is de uv-straling tussen 11.00 en 15.00 uur het sterkst. Het is dus vooral in dat tijdvak van belang om uit te zon te blijven, de huid te bedekken met kleding en een hoofddeksel en een goede zonnebril te dragen. Tegenwoordig zijn hoeden en andere kleding verkrijgbaar die speciaal ontwikkeld zijn om Uv-straling optimaal te weren.

Dichter bij de evenaar neemt de hoeveelheid UV-licht toe. Ook op het water, in de sneeuw en op droog zand is de straling sterker, omdat water, sneeuw en zand de Uv-straling weerkaatsen.

Welke kleding beschermt mijn huid?

Het dragen van wijde kleding met lange mouwen en een breed gerande hoed of pet beschermt goed tegen de zon. Hoe dichter de kleding geweven is, hoe beter deze tegen de zon beschermt.

Het is gemakkelijk te zien of je kleding goed beschermt: houd het kledingstuk tegen sterk licht. Als er nog lichtpuntjes te zien zijn, kan de bescherming tegen zonlicht te laag zijn. Donkere kleding is veiliger dan lichte, omdat donkere kleuren meer licht absorberen en daardoor ook minder uv-straling doorlaten.

Maak je je zorgen over een moedervlek?

Wij adviseren u graag

Start hier kosteloos uw onderzoek

Hoe bescherm ik mijn ogen?

De ogen beschermt u met een goede zonnebril, die zowel UV-A- als UV-B-stralen tegenhoudt. De kleur van de glazen bepaalt niet hoe goed de bril tegen UV-licht beschermt.

De UV bescherming wordt gerealiseerd door een speciaal laagje op de glazen. Op een goede zonnebril staat altijd aangegeven in welke mate deze de Uv-straling tegenhoudt. UV 400 betekent 100% UV-bescherming.

In de bergen en vooral tijdens de wintersport moeten de ogen ook aan de zijkanten goed beschermd worden. Een bril van gewoon glas filtert wel UV-B maar geen UV-A. Daardoor kan staar ontstaan.

Het is belangrijk u te realiseren dat het insmeren met zonnebrandcrème maar één van de manieren is om de huid tegen de zon te beschermen. Stel uzelf in ieder geval nooit nodeloos bloot aan de felle zon.

Start hier uw kosteloos onderzoek

Lees ook

2020-10-28T19:00:41+01:00

Geef een reactie

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Ga naar de bovenkant