Wat is Uv-straling en welke gevaren zijn er voor mijn huid?

Zonlicht bestaat uit 3 soorten licht en deze lichten we hieronder verder toe:

  • infrarood licht: onzichtbare straling, die wij voelen als warmte
  • zichtbaar licht
  • ultraviolet licht (UV): onzichtbare straling.

Er zijn ook drie varianten Uv-straling: UV-A, UV-B en UV-C. Deze indeling is gebaseerd op de golflengte van de straling, waarbij UV-A-stralen de langste golflengte hebben en UV-C-stralen de kortste. UV-C-straling wordt door de atmosfeer van de aarde tegengehouden en bereikt ons dus niet. Het zonlicht dat wij op aarde ontvangen bestaat voor meer dan 95% uit UV-A straling en voor een klein deel uit UV-B straling.

Welk effect heeft Uv-straling?

UV-B-straling kan tot in de bovenste laag van de huid (de opperhuid) doordringen. Deze soort UV straling zorgt voor het rood en/of bruin worden van de huid. Dat verkleuren is eigenlijk een beschermingsreactie van de huid op een teveel aan Uv-straling. De opperhuid wordt dikker, zodat de onderliggende laag van de huid (de lederhuid) beschermd wordt tegen het zonlicht.

Wanneer de huid regelmatig verbrandt of herhaaldelijk aan veel zonlicht wordt blootgesteld, vergroot dit de kans op het ontstaan van huidkanker.

UV-A-straling dringt dieper door in de huid, tot in de lederhuid. Hierdoor raakt het elastische bindweefsel van de lederhuid beschadigd, wat ervoor zorgt dat de huid dikker en stugger wordt en er rimpels ontstaan. Dit gaat gepaard met verkleuringen van de huid, die vaak een gele ondertoon krijgt en gevlekt wordt: met zowel rode en bruine vlekken als donkere en lichte confetti-achtige vlekjes.

Maak je je zorgen over een moedervlek?

Wij adviseren u graag

Start hier kosteloos uw onderzoek

Wat is het effect van Uv-straling op mijn ogen?

Niet alleen de huid, maar ook de ogen kunnen beschadigd worden door blootstelling aan UV – straling. Voorbeelden zijn sneeuwblindheid en lasogen, waarbij het hoornvlies (doorzichtig vlies aan de voorkant van het oog) direct beschadigd is door de Uv-stralen. Wanneer ogen gedurende enkele tientallen jaren met een teveel aan Uv-straling te maken krijgen, kan staar optreden. Dat is een blijvende vertroebeling van de lens van het oog.

Start hier uw kosteloos onderzoek
2021-07-20T17:06:58+02:00

Geef een reactie

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Ga naar de bovenkant